Rămas bun, Maestre CONSTANTIN CODRESCU !
CONSTANTIN CODRESCU personalitate marcantă a scenei și filmului romanesc, fost director al Teatrului"Maria Filotti" cu o contribuție importantă în restaurarea clădirii și revigorarea activității profesionale a instituției, actor , regizor , profesor , a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București , promotia 1951 .
CONSTANTIN CODRESCU a fost directorul Teatrului "'Maria Filotti ''din 1981 , când a venit ca regizor ( în urma unui concurs în 25 august 1981 ) și până in 15 ianuarie 1986 când a fost detașat la teatrul ''Ion Vasilescu' din Giurgiu și apoi la Teatrul din Sfântu Gheorghe , ca regizor și director . Va reveni la Brăila cu "'Moartea unui comis voiajor'' ( 2000 ) si dramatizarea ''Caragiale fantasticul'' in 2002 .
De la 1 septembrie 1981, prin venirea ca director al Teatrului Dramatic Maria Filotti a maestrului Constantin Codrescu , începe o etapă distinctă , având ca traiectorie imperativă, înscrierea reală a activității artistice în perimetrul mișcarii teatrale naționale .
Stagiunea 1984-1985 sub directoratul lui Constantin Codrescu a fost marcată de aniversare a 35 de ani de activitate permanentă la Braila ." Manifestarea s-a remarcat printr-o amplă deschidere culturală la care au participat reputați oameni de teatru : Ion Zamfirescu , Valentin Silvestru , Margareta Bărbuță , Paul Tutungiu , Victor Parhon, Dina Cocea si altii ." La Braila , teatrul a fost întotdeauna la el acasă . Întotdeauna in cei 35 de ani de când există cu tot mai aleasă reputație , fondând o tradiție in acest colț de țară. De trei ani de când la conducerea teatrului se afla excelentul actor si regizor Constantin Codrescu , la Braila se joaca cu precădere piese in premiera absolută ,sau premieră pe tara , propunând cu fiecare stagiune un numar impresionant de spectacole noi . Cu o trupă valoroasă , oportun înoită in ultima vreme cu tineri si foarte talentați actori , teatrul brailean cunoaste o noua varsta . (Tania Radu , revista Flacara pentru minte , inimă și literatură , 28 decembrie, 1984 ). Premierele stagiunii au fost : "Martor și judecator" de Ion Balan - dedicată lui Panait Istrati , a beneficiat de o inspirată transpunere regizoral -scenografică a lui Constantin Codrescu - secondat de Gheorghe Mosorescu ."Roata" - dramatizate de Cornelui Ifrim după Dominic Stanca - omagiază bicentenarul răscoalei , regia Constantin Codrescu ."Veghea" de Stefan Berciu , regia Marius Popescu ," Intr-un parc , pe o banca" de Aleksandr Ghelman , inaugurează oficial Sala Studio a dramaticului brăilean , cu Bujor Macrin si Marilena Negru , regia Gheorghe Miletineanu . "Bătrânii nu-s de aruncat la vechituri" de Maurizio Constanzo , regia Gheorghe Miletineanu cu Ildy Codrescu si Mihai Stoicescu .
Au urmat premierele -" Anonimul venețian" de Giuseppe Berto, "Audiență la consul" de Ion Brad , regia Constantin Codrescu , "O noapte furtunoasa "de I.L. Caragiale , regia George Custură , "Greutatea omului" de Tudor Popescu , regia Constantin Codrescu si Dan Mănescu ( cu Mircea Valentin , Nicolae Budescu , Sorin Dinculescu , Florin Chirpac , Petre Simionescu , Ildy Codrescu, Greta Manta si Anamaria Pislaru ) .
Un eveniment important al stagiunii teatrale l-a constituit "deschiderea Salii Studio , o stație pilot sui-generis pentru Sala Mare , oferând posibilități de testare a gusturilor publicului , ca și a resurselor de care dispun actorii, stimulând starea creatoare a tuturor artiștilor din teatru ......inaugurand studioul din cladirea renovată și restaurtă , se continuă o frumoasă tradiție a colectivului , asigurându-se multor interpreți șansa unor recitaluri de vituozitate actoricească" ( Constantin Codrescu )
Dumnezeu să-l aibă în paza sa! Odihnă veșnică MAESTRE!