tmf Liliom Leonce si Lena Casa O scrisoare pierduta papagalita gaitele vaniusa 8 Femei 3surori-baner acasalatata-baner indoiala-baner jacques-baner jocul-baner platonov-baner suntrack-baner Demonstratia Nerantula Printul nefericit Printul nefericit Badaranii Viata nu te intreaba

tmf

Liliom

Leonce si Lena

Casa

O scrisoare pierduta

papagalita

gaitele

vaniusa

8 Femei

3surori-baner

acasalatata-baner

indoiala-baner

jacques-baner

jocul-baner

platonov-baner

suntrack-baner

Demonstratia

Nerantula

Printul nefericit

Printul nefericit

Badaranii

Viata nu te intreaba

Duminică, 30 aprilie, ora 19.00 la SALA MARE a TMF – ”BĂRBAȚI , FEMEI ȘI VIAȚA DINTRE EI” - Patru piese scurte de Anton Pavlovici Cehov

afis Cehov

Dintre toate geniile Rusiei din secolul al XlX-lea, Tolstoi nu-l vedea ca rival decât pe Cehov. “Cehov este un artist incomparabil, absolut incomparabil... Un artist al vieții... Cehov a creat forme noi de scris, complet noi, după părerea mea, în întreaga lume, cum nu am mai întâlnit nicăieri...”

”Viața nu trebuie arătată așa cum este, ci așa cum o vedem în vis”, spunea cândva Cehov, cu alte cuvinte, duminică, 30 aprilie, de la ora 19.00 la Sala Mare a TMF vă invităm la ultima noastră premieră, ”BĂRBAȚI, FEMEI ȘI VIAȚA DINTRE EI” - patru piese scurte de Anton Pavlovici Cehov, un spectacol coupe ce conține patru dintre cele mai importante și celebre piese scurte ale lui Cehov: CALHAS (CÂNTECUL LEBEDEI), URSUL, JUBILEUL și CERERE ÎN CĂSĂTORIE, în direcția de scenă a binecunoscutului regizor, Victor Ioan Frunză.

Din cele patru piese scurte ale lui Cehov, poate printre cele mai apreciate și cunoscute, ce au stat la baza construcției spectacolului Teatrului ”Maria Filotti”, ”Bărbați, Femei și viața dintre ei”, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, respectiv ”Calhas” (Cântec de lebădă), ”Ursul”, ”Jubileul” și ”Cerere în căsătorie”, remarcăm discursul dramatic impecabil, forța dialogului, plin de intensitate, în cel mai pur și inconfundabil stil cehovian, în care ”până și moartea e ceva relativ”.

Piesa ”Calhas” (Cântec de lebădă), o adaptare după nuvela ”Calhas”, este un omagiu sublim adus artei teatrale și actorului, este povestea artistului care nu trăiește împlinirea decât prin arta sa, jertfind totul pentru creație. 

”Ursul”, farsă într-un act, scrisă în 1888, este o recunoaștere a poveștii clasice, o poveste despre triumful iubirii indiferent de vârstă și context social, despre pasiunea născută în inimile a două personaje care au mai iubit, dar n-au cunoscut iubirea.

“Cerere în casatorie”  ne dezvăluie spectrul singurătății, o analiză subtilă a celor singuri, cei care nu și-au descoperit partenerul de viață, oameni care nu-și mai găsesc locul și echilibrul în această lume. Singura lor dorință este de a-și trăi viața alături de cineva, de a se implica emoțional într-o relație, însă obstacol în calea fericirii lor este chiar felul lor de a fi.

” Jubileul” ne relevă relația dintre cei care dețin puterea și cei lipsiți de ea, o schiță cehoviană despre oamenii mărunți care duc lumea pe umerii lor și suferă nedreptăți fără să protesteze, o pagină tragi comică despre birocrația acerbă  dintr-un mic colț al Imperiului rus.

Distribuţia:

ALIN FLOREA

RAMONA GÎNGĂ

CORINA MOISE

VALENTIN TERENTE

ADRIAN ȘTEFAN

La pian: profesor ADRIANA BURCĂ

Dramaturgia : ADRIAN NICOLAE

Muzica: TIBOR CARI

Scenografia : GEORGE MOSORESCU

Direcţia de  scenă : VICTOR IOAN FRUNZĂ

JoomShaper