tmf Liliom Leonce si Lena Casa O scrisoare pierduta papagalita gaitele vaniusa 8 Femei 3surori-baner acasalatata-baner indoiala-baner jacques-baner jocul-baner platonov-baner suntrack-baner Demonstratia Nerantula Printul nefericit Printul nefericit Badaranii Viata nu te intreaba

tmf

Liliom

Leonce si Lena

Casa

O scrisoare pierduta

papagalita

gaitele

vaniusa

8 Femei

3surori-baner

acasalatata-baner

indoiala-baner

jacques-baner

jocul-baner

platonov-baner

suntrack-baner

Demonstratia

Nerantula

Printul nefericit

Printul nefericit

Badaranii

Viata nu te intreaba

Week-end eveniment la TMF. ”Neranțula” și ”Jocul de-a vacanța”, două texte de referință din literatura națională, doi mari autori, ambii brăileni

15241830 1364170220273699 7673149993517675891 n

Sincer, cred că este un eveniment unic în istoria Teatrului ”Maria Filotti”, să ai programate într-un week-end două spectacole, cu piese din dramaturgia românească și ambii scriitori să fie brăileni!!!

Și vorbim în mod cert de cei mai reprezentativi scriitori pe care i-a dat Brăila, Panait Istrati și Mihail Sebastian, două personalități recunoscute și apreciate la nivel mondial, unici, inegalabili, dispăruți mult prea devreme, spre mijloc de secol XX, agitat și întunecat. Nici Panait Istrati, veșnicul călător, visătorul total, omul îndrăgostit de oameni, și nici Mihail Sebastian, romancierul, dramaturgul și criticul literar rafinat nu cred că mai au nevoie de nicio prezentare. Opere precum ”Chira Chiralina”, ”Moș Anghel”, ”Codin”, ”Ciulinii Bărăganului”, ”Casa Thuringer”, ”Femei”, ”Orașul cu salcâmi”, ”Accidentul”, ”Steaua fără nume”, ”Jocul de-a vacanța”, ”Ultima oră” ș.a. sunt de multă vreme considerate, pe bună măsură, capodopere ale literaturii universale. Ambii au iubit Brăila, acel oraș cosmopolit, cu iz oriental, tragic de multe ori dar și plin de viață, cu oameni speciali, și buni și răi, cu povești nemaintâlnite, nemaivăzute.

15242011 1364169693607085 1296567386856255294 n

Sâmbătă, 10 decembrie, la Sala ”Bujor Macrin”, de la ora 18.00 vă invităm și vă recomandăm cu mare plăcere, un spectacol, credem noi, deosebit, la care s-a lucrat cu patimă (nici nu poti monta un Istrati fără așa ceva!), ultima noastră premieră, ”Neranțula” după Panait Istrati, în lectura regizorală a lui Bogdan Budeș, deasemenea brăilean.

Fundalul acestei superbe povești de iubire, una imposibilă care se intersectează  cu povestea  plină de suspans  dar și de charismatică prietenie a cuplului Marco – Epaminonda este Brăila începutului de secol 20. Una  mustind de pasiuni, instincte, contraste  năucitoare între bogați și săraci, un oraș cosmopolit dominat de simbolul și prezența Dunării – Mamă dar și implacabil Judecător... O Brăilă de poveste și totuși reală, levantină, trufașă și leneșă... O Poartă a Orientului...

Demers îndrazneț, soluționat  cu inteligență, rafinament și devotament de regizor și susținut cu talent de tânăra scenografă Andreea Negrilă și de o echipă actoricească plină de entuziasm, compusă din Corina Borș, Alexandru Marin, Adrian Ștefan, Silvia Tariq, Emilia Mocanu, Valentin Terente iar, într-unul dintre cele 3 roluri principale pe tânărul actor Nicholas Cațianis Jr,  un colaborator talentat, actor prezent și pe scena Teatrului Național din București.

15350563 1365704040120317 8260380391855333099 n

Mențiune: spectacolul conține limbaj licențios și nu este recomandat spectatorilor sub 15 ani.

Duminică, 11 decembrie la Sala Mare de la ora 18.00 vă invităm la o întâlnire emoţionantă cu teatrul lui Sebastian, cu prima sa piesă, scrisă în 1936, aşa cum reiese din jurnalul scriitorului, pe baza unor amintiri personale şi a unor teme reluate din romanul său „Femei”, o reîntâlnire cu teatrul marelui dramaturg, prozator și critic literar brăilean și cu “Jocul de-a vacanța”, piesă scrisă pentru marea sa iubire, actrița Leni Caler, o comedie romantică în regia lui Erwin Şimşensohn, scenografia Alinei Herescu, light design, Daniel Klinger.

„Jocul de-a vacanţa” înseamnă jocul de-a uitarea, al omului care fiinţează, măcar din când în când, doar la nivelul unei pure naturalităţi, fără identitate precisă, fără biografie, fără amintiri şi aspiraţii, personajele evadează din lumea uniformizată a convenţiilor sociale şi, eliberaţi, migrează spre o altă lume, unde îi aşteaptă depărtarea, misterul şi uitarea visată, adică un ideal vag şi difuz.

3

Sebastian surprinde o microlume  contorsionată de probleme intelectuale, morale şi sociale, depăşind timpul şi locul desfăşurării acţiunii şi acesta este şi motivul pentru care „Jocul de-a vacanţa”, ca de altfel şi celelalte piese ale sale, rezistă şi astăzi. Constructţa piesei este atât de minuţios elaborată plastic, începând de la indicaţiile scenografice, continuând cu amănuntele sonorităţilor,  ritmul mişcărilor, detaliile costumelor. Personajele reprezintăcaractere ale vieţii cotidiene de oriunde şi oricând: femeia tânără (Corina), femeia bovarică, (madame Vintilă), adolescentul (Jeff), micul funcţionar (Bogoiu), militarul (Maiorul).

6

Jeff, Bogoiu şi Ştefan sunt prinşi simultan în jocul de-a iubirea. Cei trei acced spre inima Corinei, tânăra care le aprinde imaginaţia, care le structurează opţiunile, care îi ajută să-şi uite şi să-şi înfrângă umilinţele. Vacanţa este pe sfârşite, la fel şi Jocul…întoarcerea în realitatea prozaică este inevitabilă, fiecare dintre „jucători” ştie asta, aşa cum, în subconştient au ştiut-o mereu, în mod paradoxal însă, Ştefan Valeriu refuză, rămâne ancorat în utopia pe care a creat-o, fuge de evidenţe şi prin această atitudine negativistă, distruge puntea sentimentală creată între el şi Corina.

Un spectacol cu: Emilian Oprea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă/Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Ciprian Nicula, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Elena Andron, Adrian Ştefan. 

11

JoomShaper