tmf Liliom Leonce si Lena Casa O scrisoare pierduta papagalita gaitele vaniusa 8 Femei 3surori-baner acasalatata-baner indoiala-baner jacques-baner jocul-baner platonov-baner suntrack-baner Demonstratia Nerantula Printul nefericit Printul nefericit Badaranii Viata nu te intreaba

tmf

Liliom

Leonce si Lena

Casa

O scrisoare pierduta

papagalita

gaitele

vaniusa

8 Femei

3surori-baner

acasalatata-baner

indoiala-baner

jacques-baner

jocul-baner

platonov-baner

suntrack-baner

Demonstratia

Nerantula

Printul nefericit

Printul nefericit

Badaranii

Viata nu te intreaba

Miercuri, 2 noiembrie, Teatrul ”Maria Filotti” va prezenta ”JACQUES ȘI STĂPÂNUL SĂU” de Milan Kundera la Ploiești, în cadrul celei de-a VI-a editii a Festivalului de Teatru „Toma Caragiu”

JACQUES1

VINO SI VEZI!!!
Miercuri, 2 noiembrie, ora 21.00, 
Sala Casei de Cultura a Studentilor, 
JAQUES SI STAPANUL
Teatrul Maria Filotti-Braila

Textul „Jacques şi stapanul sau“, publicat in 1981 de Milan Kundera este un omagiu adus lui Denis Diderot şi celebrului sau anti-roman „Jacques fatalistul si stapanul sau“, scris de filosoful si scriitorul enciclopedist, intre 1765 si 1780. Piesa, singura scrisa de Kundera, reia elemente esentiale din povestea originala a romanului, reinnoindu-i forma si posibilitatea de a fi pus in scena. Inceputul operei originale este un laitmotiv al variatiei oferite de Kundera: „Cum s-au intalnit? Din intamplare, ca toata lumea. Cum se numeau ei? Dar ce conteaza? De unde veneau? Din locul cel mai apropiat. Incotro se indreapta? Oare se stie unde merg? Ce spuneau? Unde mergem? Spre ce ne indreptam?

„Romanul lui Diderot”, spune Kundera, „este o explozie de libertate impertinenta, scutita de autocenzura si de erotism lipsit de alibi sentimental”. Cinci naratori spun pe rand povestirile din roman: autorul, stapanul, Jacques, hangita si marchizul. Pe toti ii vom reintalni in piesa lui Kundera, sarind cu vioiciune de pe o scena pe alta, dintr-o poveste in alta, jongland cu timpii. Pentru ca, observa scriitorul ceh, Diderot a creat un spatiu nemaiintalnit inaintea lui in istoria romanului – o scena fara decor – el insusi va lasa anumite instructiuni precise de montare Decorul trebuie sa fie cat mai simplu, mai tot timpul scena va fi goala. „E important sa ferim scenografia de elemente ornamentale”, spune Kundera.

Regia:: Cristi Juncu

Cu: LIVIU PINTILEASA, IONUȚ VIȘAN, MIHAELA TROFIMOV, 
SILVIU DEBU, ADRIAN ȘTEFAN, ALIN FLOREA, CORINA BORȘ, 
NARCISA NOVAC.

jacques2

JoomShaper