tmf Liliom Leonce si Lena Casa O scrisoare pierduta papagalita gaitele vaniusa 8 Femei 3surori-baner acasalatata-baner indoiala-baner jacques-baner jocul-baner platonov-baner suntrack-baner Demonstratia Nerantula Printul nefericit Printul nefericit Badaranii Viata nu te intreaba

tmf

Liliom

Leonce si Lena

Casa

O scrisoare pierduta

papagalita

gaitele

vaniusa

8 Femei

3surori-baner

acasalatata-baner

indoiala-baner

jacques-baner

jocul-baner

platonov-baner

suntrack-baner

Demonstratia

Nerantula

Printul nefericit

Printul nefericit

Badaranii

Viata nu te intreaba

PREMIERĂ la Teatrul Maria Filotti pe 16 aprilie - Liliom de Ferenc Molnar

LILIOM 1 resize

„BĂIATUL CARE NU POATE SPUNE „ÎMI PARE RĂU” A ÎMPLINIT 105 DE ANI”

„Teatrul Maria Filotti prezintă spectacolul cu piesa LILIOM de Ferenc Molnár la 105 de ani de la premiera  mondială din Budapesta. LILIOM a parcurs o impresionantă carieră internaţională: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de această capodoperă  iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizări. În Teatrul European al  ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.

Povestea vieţii şi a morţii lui Liliom e o legendă mistică a suburbiei. Este istoria  unui atipic pentru care  limbajul curent reprezintă un „cimitir al cuvintelor”.  Cuvintele reprimate sunt un short-cut la tragedie. În ultimă instanţă, Liliom se regăseşte în tinerii violenţi dar paradoxal de fragili ai tendinţei Emo din zilele noastre. Liliom e criminalul pe care îl iubeşti, este băiatul care nu poate plânge deşi trăieşte cu lacrima în gât, este cel care nu poate spune: “Îmi pare rău!”

Victor Ioan Frunză – director de scenă

Foto: Adriana Grand

liliom2 resize

 

Liliom, o aspiraţie împlinită

 

„În septembrie 2001 am avut şansa de viziona la Sala Studio a importantului teatru Thalia din Budapesta spectacolul Liliom, pus în scenă de un tânăr şi impetuos regizor, ce avea să devină în numai patru, cinci ani, unul dintre marile nume ale teatrului maghiar şi unul foarte interesant în plan european. Numele lui, Arpad Schilling. Din acel moment, acest text clasic al celebrului dramaturg maghiar, Ferenc Molnar a devenit pentru mine, ca director, unul dintre proiectele pe care imi doream cu ardoare sa le produc. Având privilegiul să devin în vara anului 2013 managerul acestui minunat teatru din Brăila, înainte de numirea propriuzisă, lucrând la viitorul proiect repertorial, am avut marea bucurie de a mi vedea acest vis împlinit, pentru că, regizorul şi vechiul meu camarad de universitate, Victor Ioan Frunză, printr un joc fericit al sorţii, mi a propus chiar acest text. Acum nu mai contează dacă a fost simplu noroc sau semn al destinului, important este că alături de domnul Frunză, de minunata scenografă Adriana Grand, de compozitorul Tibor Cari şi mai ales de o trupă talentată, devotată şi cucerită de acest text, ne aflăm înaintea unei premiere foarte importante pentru proiectul meu managerial, dar mai ales pentru motivarea unei trupe puternice şi sperăm, pentru bucuria dumneavoastră, a spectatorilor noştri minunaţi. Miza acestei încercări este de a trăi împreună cu dumneavoastră această poveste de dragoste aproape imposibilă, disperată, dar de o omenie exemplară. Destinul lui Liliom, un „paria” al unei societăţi injuste, în care individul este prins într un malaxor necruţător al istoriei şi al tensiunilor sociale, prim măiestria şi suspansul scriiturii lui Ferenc Molnar, devine un posibil model de eşec uman, care însă, ascunde în spatele detaliilor biografice, accidentale, un suflet chinuit, fragilitate şi vulnerabilitate, care în „iadul relaţiilor interumane”, nu se poate apăra decât prin agresivitate şi ton vindicativ.

 

Am promis la începutul mandatului, că, alături de Comunicare şi Emoţie, voi readuce în prim plan, ca vector a unui proiect repertorial reprezentativ şi…Povestea.

 

Cu toţii, Regizor, Scenograf, Compozitor şi mai ales Actori, cei vizibili, dar şi întreaga echipă a teatrului, trăim emoţiile întâlnirii cu dumneavoastră, într o poveste care să ne proiecteze, nu neapărat în istorie, cât în puterea de gândire si transfigurare pe care le generează spectacolul de teatru”.

 

Lucian Sabados

 

Manager al Teatrului Maria Filotti Brăila

Cîteva cuvinte despre realizatorii spectacolului

Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de puneri în scenă, montează în germană, maghiară, idiş, franceză  şi română iar creaţiile sale au fost apreciate cu 49 premii naţionale şi internaţionale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României şi al Ordinului Maltez.

Nu este membru UNITER. 

Creaţiile Adrianei Grand pot fi văzute în Praga, Budapesta, Bratislava, Bucureşti etc.  Este laureată cu 23 de premii naţionale şi internaţionale. A conceput scenografii pentru spectacole de Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós,  Gábor Tompa ş.a.  Adriana Grand a fost prezentă de patru ani în TOP 100 al femeilor de succes din România. Nu este membru UNITER. 

Cari Tibor este unul din cei mai importanţi compozitori de muzică de scenă din România. A debutat cu muzica la spectacolul „Lecţia” de Eugene Ionesco, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză. În prezent, creaţiile sale sunt prezente pe scenele din Timişoara, Arad, Bekescaba, Budapest (Ungaria) şi Bucureşti”.

Eroii poveştii lui Liliom, actorii…

 

Partiturile actoriceşti, de altfel atât de generoase şi prin prisma dramaturgiei dar şi a concepţiei regizorale sunt acoperite, credem noi, cu multă dedicaţie şi talent de Alin Florea, interpretul principal, de cei doi actori invitaţi în proiect, Nicoleta Hâncu si Andrei Huţuleac, artişti deja familiari regizorului, dar şi de actorii brăileni: Emilia Mocanu, Valentin Terente, Silvia Tariq, Narcisa Novac, Flori Popa, Corina Borş, Zane Jarcu, Adrian Ştefan, Iulia Vasilescu, Alexandru Marin. Impresionează şi completează universul şi atmosfera piesei cei patru instrumentişti, precum şi cei trei copii invitaţi. Un ansamblu foarte bun, pus la punct, fără a cărui energie şi talent, povestea ar ramâne undeva suspendată…

 

 

JoomShaper